Kazada ölen gencin HIV taşımadığı anlaşıldı

Yazar:

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bazı medya organlarında ''Dokunan yandı'', ''Muğla'da AIDS paniği'' ve benzeri başlıklarla yer alan haberlerle ilgili açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.
Muğla'da 17 Şubat'ta meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden vatandaşın ismi ve fotoğrafı yayınlanarak, teyit edilmeden ve herhangi hassasiyet gösterilmeden HIV pozitif olduğunun iddia edildiği bildirilen açıklamada, teyit edilse bile hasta isminin ve fotoğrafının yayınlanmasının bir hasta ve kişi hakkı ihlali olduğu vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Organ nakli konusunda hassas olduğumuz bir dönemde, habere konu vatandaşımızın beyin ölümü tanısıyla beraber olası donör oluşu nedeniyle, kan örneklerinde HCV, HBS, diğer Hepatit parametreleri ve HIV antikoru çalışılmıştır. HIV sınırda negatif tespit edildiğinden ileri tetkik için referans laboratuvarına gönderilmiştir. Kan örneğinin Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğünce incelenmesi sonucu HIV I/II (Elisa) Negatif, HIV 1 Western Blot Negatif olduğu tespit edilmiştir. Yani vatandaşımızın HIV virüsü taşımadığı anlaşılmıştır.
'Dokunan yandı', 'AIDS paniği' başlıklarıyla halkı paniğe sevk eden bir yaklaşımla haberin teyit edilmeden verilmesini doğru bulmadığımızı, bu tür haberler yapılırken daha hassas olunması gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.''
HIV'in cinsel ilişki, perinatal ve kan yoluyla bulaştığına işaret edilen açıklamada, kan yoluyla bulaşmanın, virüs enfekte donörden alınan, kan ve kan ürünleri, organ, doku ve spermin başkasına verilmesiyle olabileceği ifade edildi.
Açıklamada, buna bağlı olarak, kan transfüzyonlarına yoğun ihtiyaç gösteren kişiler ve hemofili hastalarının normal popülasyona kıyasla daha fazla risk altında kabul edildiği belirtildi.
Kan yoluyla bulaşmanın diğer bir biçiminin de sterilize edilmemiş iğne, enjektör, tıbbi ve diğer delici-kesici aletlerin kullanılmasıyla oluştuğu bildirilen açıklamada, damar içi uyuşturucu bağımlılarının, kendi aralarında ortak iğne, enjektör kullanmalarına bağlı olarak en fazla risk altındaki gruplar olduğu kaydedildi.
Açıklamada, HIV'in bulaşabilmesinin enfekte kanın yara, kesi vb. olan kişilere temasıyla söz konusu olduğu ifade edildi.Sayfa : 1
AA

Gebelik - Hamilelik

Lezzetli Yemek Tarifleri

Abone Olun

Son haberler, Spor, Güncel, Teknoloji, Sağlık, Otomobil, Kültür Sanat, Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Dünya, Politika Haberleri. Yerel Haberler ve Haber Haber okumanın en doğru adresi. Güncel haberler, son dakika haberleri, gazete manşetleri haberin kaynağı Türkiye'nin Haber Sitesi ; Son dakika haberleri, yerel haberler, videolar , foto galeriler Haberler Son Haberler sitesinde. Dakika dakika en son haberlerden haberdar olmak için bizi takip edin. Son haberler ilk size ulaşsın HABER, haber, haberler, HABERİ, haberi, HABERLERİ, haberleri, Spor, Spor Haberleri, Ekonomi, Güncel, Magazin, Politika Dünyadan İlginç Haberler Türkiye ve dünyadan Son dakika haberler, en son haberler son dakika haberler, en yeni şarkılar ve albümler, en popüler videolar, yeni arkadaşlıklar, vizyondaki filmler Son haberler, Spor, Güncel, Teknoloji, Sağlık, Otomobil, Kültür Sanat, Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Dünya, Politika Haberleri. Yerel Haberler ve Haber

Haberler365: Kazada ölen gencin HIV taşımadığı anlaşıldı.
Anarschi Hit Adam