Anadolu Ajansı'ndan Erdoğan'a Sansür Açıklaması

Yazar:



Anadolu Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ajansın hiçbir kişi ya da kurumun açıklamalarını,konuşmalarını sansürlemek, değiştirmek ya da perdelemek gibi bir görevi bulunmadığı belirtildi.

Bazı köşe yazıları ve haberlerde birkaç gündür Ajans hakkında çıkan yorum ve eleştiriler üzerine yapılan açıklamada ''Onlarca televizyonun canlı verdiği Sayın Başbakan'ın konuşmasının yazılı haberinde, bir kelimeye 'sansür' uyguladığımız iddiası, akıl ve mantığa aykırı, iyi niyetli olmayan bir yorumdur'' denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 19 Şubat 2012 tarihinde İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirilen AK Parti İstanbul İl Gençlik Kollarının 3. Olağan Kongresi'ne telekonferans yöntemiyle katıldığı anımsatılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın burada yaptığı konuşmanın haberleştirilerek abonelere ulaştırıldığı ifade edildi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasındaki bir kelimenin haber metninde yer almamasının bazı köşe yazarlarının dikkatini çektiği ve eleştiri konusu yapıldığına ve Ajans bünyesinde konuyla ilgili gerekli araştırma ve incelemelerin yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu çerçevede; öncelikle açıklamak isteriz ki, Anadolu Ajansı'nın hiçbir kişi ya da kurumun açıklamalarını, konuşmalarını sansürlemek, değiştirmek ya da perdelemek gibi bir görevi yoktur. Hiçbir zaman 'durumdan vazife çıkartmayı' düşünmemiş, haber yapmanın haricinde bir misyonu olmamıştır, olamaz da.

Anadolu Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi haber ajansıdır ve dünyanın her yerinde ülkemizi temsil etmektedir. Her gün çeşitli kategorilerde ürettiği yaklaşık 1.700 haber ile ülkemizin ve milletimizin sesini tüm dünyada duyurmaktadır. Bu çok saygın görevi 92 yıldır gururla ve dikkatlice sürdürmektedir.

Her gün yayınlanan 1.700 haberin içinde yapılan bir tek yanlış nedeniyle kurumumuzun haksız ve insafsızca eleştirildiğini üzülerek görmekteyiz. Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanında canlarını tehlikeye atarak haber yapan çalışanlarımız, bu haksız ve insafsız eleştirilerden dolayı üzülmüş ama asla motivasyonları bozulmamıştır. Zira Anadolu Ajansı, tüm basın sektörünün beslendiği, Türkiye'nin en büyük haber üreticisidir. Bu, biz çalışanlar için büyük bir onur ve aynı zamanda ciddi bir sorumluluktur.

Bu ciddiyetle çalışırken kimi zaman hatalar yapılması ya da aksaklıkların oluşması doğaldır. Kasıt ve kötü niyet olmayan ve insan olmamızdan kaynaklanan bu hataların, büyük bir suçu tespit etmiş gibi üzerine gidilmesi, hatanın gerekçesi soruşturulmadan acımasız ve haksızca eleştirilmesi meslektaşlarımıza yakışmamıştır.

Bu eleştirilerin yer aldığı gazete sayfalarında, hatta o yazarların sütunlarında benzer birçok hata, yanlışlık olmuş, çoğu zaman da bunlar anlayışla karşılanmış ve görülmemiştir. Doğru olan da bu tür insani hatalarda kasıt aranmaması ve büyütülmemesidir.

Ancak söz konusu Anadolu Ajansı olunca, nedense bazı meslektaşlarımızın bu anlayışlı tutumdan uzaklaştığını görüyoruz. Hatalarımızın eleştirilmesini hiçbir zaman yadırgamayız ve kendimizi hemen düzeltiriz. Ancak hatamızın ardından haksız ithamlarda ve suçlamalarda bulunulması kabul edilemez bir durumdur.

Eleştiriye ve ithamlara neden olan söz konusu haberde, muhabir ve redaktörümüzün 'durumdan vazife çıkarma' ya da sansür amacı taşımayan insani bir hata oluşmuştur.

Sayın Başbakan'ın konuşmasındaki ilgili bölüm, telekonferans sisteminden ve salondaki aşırı sesten dolayı net olarak duyulmamıştır. Haber yazılırken bu bölümdeki anlaşılmaz kısımlar gözden geçirilmiş, görüntüler incelenmiş ve bu esnada bir kelimenin kayıtlarımızda net olarak duyulmadığı fark edilmiştir.

Muhabir ve redaktör tam olarak duyulmayan bu kelimenin ne olduğunu, metnin orijinaline bakarak ya da Başbakanlık kaynaklarına başvurarak öğrenme imkanına sahipken, haberi bir an önce yayına verme düşüncesiyle tam anlaşılamayan 'kinini' kelimesini metne koymadan yayınlamıştır.

Öte yandan, onlarca televizyonun canlı verdiği Sayın Başbakan'ın konuşmasının yazılı haberinde, bir kelimeye 'sansür' uyguladığımız iddiası, akıl ve mantığa aykırı, iyi niyetli olmayan bir yorumdur.

Necip Fazıl Kısakürek'in kamuoyuna mal olmuş söz konusu eserinin içinden bir kelimeyi 'sansür' amacıyla çıkarmak yine akılla izah edilecek bir davranış değildir.

Ayrıca, Sayın Başbakan ya da başka bir haber kaynağının tırnak içi bir ifadesini 'kasten' sansürlemek de Ajansımızın neredeyse yüz yıllık tarihinde görülmüş bir davranış değildir.

Ne Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın oto sansüre ihtiyacı vardır ne de Ajansımız böyle bir misyon üstlenmiştir.

Ajansımıza yönelik bu haksız ve insaftan uzak ithamları reddettiğimizi, meslektaşlarımızın birini suçlarken daha dikkatli ve adaletli olmalarını beklediğimizi abonelerimiz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Saygılarımızla.''

Gebelik - Hamilelik

Lezzetli Yemek Tarifleri

Abone Olun

Son haberler, Spor, Güncel, Teknoloji, Sağlık, Otomobil, Kültür Sanat, Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Dünya, Politika Haberleri. Yerel Haberler ve Haber Haber okumanın en doğru adresi. Güncel haberler, son dakika haberleri, gazete manşetleri haberin kaynağı Türkiye'nin Haber Sitesi ; Son dakika haberleri, yerel haberler, videolar , foto galeriler Haberler Son Haberler sitesinde. Dakika dakika en son haberlerden haberdar olmak için bizi takip edin. Son haberler ilk size ulaşsın HABER, haber, haberler, HABERİ, haberi, HABERLERİ, haberleri, Spor, Spor Haberleri, Ekonomi, Güncel, Magazin, Politika Dünyadan İlginç Haberler Türkiye ve dünyadan Son dakika haberler, en son haberler son dakika haberler, en yeni şarkılar ve albümler, en popüler videolar, yeni arkadaşlıklar, vizyondaki filmler Son haberler, Spor, Güncel, Teknoloji, Sağlık, Otomobil, Kültür Sanat, Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Dünya, Politika Haberleri. Yerel Haberler ve Haber

Haberler365: Anadolu Ajansı'ndan Erdoğan'a Sansür Açıklaması.
Anarschi Hit Adam